IMG 9742sIMG 9750sDana 24.10.2019. godine upriličena je svečanost povodom proslave 60 godina od osnivanja Metalurško-tehnološkog fakulteta, odnosno šezdeset godina visokog obrazovanja u Zenici. 20.10.1959. Skupština Bosne i Hercegovina donijela je odluku o osnivanju Viske tehničke škole koja je 1961. godine prerasla u Metaluški fakultet. Posebno zadovoljstvo nam je što su navedenoj svečanosti prisustvovali naši dragi prijatelji i kolege sa fakulteta i instituta iz Ljubljane, Siska, Beograda, Bora i Podgorice. Pored naših prijatelja iz inostranstva svečanosti su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, uposlenici svih organizacionih jedinica i rektorata Univerziteta u Zenici, predstavnici privrednika, predstavnici javnog života i medija. Također, bivši uposlenici koji su doprinijeli kontinuitetu rada i razvoja Fakulteta u proteklim decenijama su svojim prisustvom uveličali navedenu svečanost.

Prigodnim obraćanjem i čestitkama povodom šezdesete obljetnice Fakulteta goste su pozdravili Rektor Univerziteta u Zenici prof.dr.sc. Damir Kukić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Validi Ze-Do kantona prof.dr.sc. Spahija Kozlić, dekanesa Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu prof.dr.sc. Nada Štrbac, dekanesa Metalurškog fakulteta u Sisku, Sveučilište u Zagrebu prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac, direktorica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda prof.dr.sc. Jasmina Stevanović, i dr.

IMG 9773sU prigodnom obraćanju, dekan Fakulteta prof.dr.sc. Ilhan Bušatlić, istakao je važnost Fakulteta u razvoju tehničke misli, industrije i grada Zenice. Također, u svom govoru, Dekan Bušatlić se zahvalio dragim prijateljima i gostima jer su svojim dolaskom ukazali na važnost ovog jubileja i potvrdili opredijeljenost za još intenzivniju saradnju i podršku u narednim decenijam koje su ispred nas.

Također, u okviru svog obraćanja, uz čestitke i zahvalu svim bivšim i sadašnjim uposlenicima na ovom velikom jubileju, Dekan Bušatlić je poželio puno sreće i uspjeha u budućem radu Fakulteta.

Na kraju, prigodnim predavanjima gostima su se obratili akademik prof.dr.sc. Ante Markotić, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na temu „Značaj obrazovanja u grani metalurgije za privredni razvoj države“. i gospodin Branimir Muidža generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.na temu „Trendovi razvoja cementne industrije u svijetu“.

IMG 9826s

IMG 9814s

IMG 9803s

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com