FacebookIcon  InstagramIcon

OBAVJEŠTAVAJU SE STUDENTI METALURŠKO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI UPISANI U AKADEMSKOJ 2022./2023. GODINI DA ĆE SE OVJERA ZIMSKOG SEMESTRA I UPIS U LJETNI SEMESTAR OBAVITI U PERIODU OD 23.01.2023. DO 27.01.2023. GODINE.

                                                        STUDENTSKA SLUŽBA FAKULTETA

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine objavljuje

JAVNI POZIV STUDENTICAMA I STUDENTIMA

 za podnošenje prijava za ferijalni rad u SR Njemačkoj u 2023. godini

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine poziva zainteresirane studentice i studente upisane na univerzitete i visoke škole u Bosni i Hercegovini da dostave prijave za rad u SR Njemačkoj tokom ljetnog raspusta u 2023. godini u okviru Programa ferijalnog rada koji se odvija u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke.

Za Bosnu i Hercegovinu u 2023. godini je odobreno 150 mjesta, od čega je studenticama/studentima univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno 95 mjesta, studenticama/studentima univerziteta u Republici Srpskoj 48 mjesta i studenticama/studentima univerziteta u Brčko Distriktu BiH 7 mjesta.

Na ovaj poziv mogu se prijaviti isključivo redovne/i studentice/i univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini koje/i nisu upisane/i u posljednju godinu studija.

Ostali uvjeti:

 • vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika,
 • raspoloživost za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca,
 • studentice/i se ne bi trebale/i ograničavati na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi,
 • spremnost za rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi.
 • prethodno radno iskustvo je prednost.

Prijava treba da sadrži sljedeće:

 1. Dva prijavna obrasca
 2. Dvije fotografije novijeg datuma (format za pasoš);
 3. Dva primjerka obrasca Erklärung zur Immatrikulationsbescheinigung popunjena na njemačkom ili engleskom jeziku sa datumom izdavanja, potpisom odgovornog lica i pečatom visokoškolske ustanove;

(Napomena: studentice/studenti trebaju kod sebe sačuvati jedan od dva navedena primjerka obrasca koji će, u slučaju da dobiju ponudu za rad, predati poslodavcu po dolasku u SR Njemačku.);

 1. Uvjerenje o studentskom statusu koje je izdao fakultet ili visoka škola na njemačkom ili engleskom jeziku. Ako je uvjerenje izdato na jezicima u službenoj upotrebi u BiH, potrebno je priložiti i prijevod dokumenta na njemački ili engleski jezik ovjeren od strane sudskog prevoditelja;
 2. Kopiju pasoša (samo stranica sa slikom);
 3. Ovjerenu kopiju vozačke dozvole (ako je posjeduju).

Način podnošenja prijava:

Zainteresirane/i studentice/i, koji ispunjavaju navedene uvjete, dostavljaju prijavna dokumenta preporučeno poštom na sljedeći način:

 • Studentice/i visokoškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine prema sjedištu ustanove u odgovarajućoj kantonalnoj službi za zapošljavanje,
 • Studentice/i visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj prema sjedištu ustanove u odgovarajućoj filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske,
 • Studentice/i koje/i studiraju u Brčko Distriktu BiH Zavodu za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Prijave se mogu dostavljati i direktno Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na adresu:

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine
Đoke Mazalića 3
71000 Sarajevo
sa naznakom „Prijava za Ferijalni rad u SR Njemačkoj 2023“

Rok za dostavljanje prijava je petak, 3.2.2023. godine.

Napomena: Prijavna dokumentacija se šalje u Saveznu agenciju za rad SR Njemačke i ne vraća se studentima.

Kriteriji koji će se primjenjivati pri odabiru kandidata:

 • Spremnost za rad u SR Njemačkoj najmanje dva mjeseca (podrazumijeva da zvanični ljetni raspust relevantnih visokoškolskih ustanova mora trajati najmanje dva mjeseca).
 • Prednost će imati studentice/i koje/i dosada nisu sudjelovali u ovom programu ili su ranijih godina dostavljale/i prijave za učešće u programu, ali nisu dobile/i radne ponude.
 • U obzir će se uzimati i nivo znanja njemačkog jezika (na osnovu samoprocjene znanja iz Prijavnog obrasca).
 • Prethodno radno iskustvo je prednost.

Spisak studentica/studenata, čije će prijave na osnovu navedenih kriterija biti odabrane i proslijeđene u Saveznu agenciju za rad SR Njemačke, bit će objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine: www.arz.gov.ba nakon izvršene selekcije.

Savezna agencija za rad SR Njemačke će uzimati u obzir samo potpunu i ispravno popunjenu dokumentaciju koju dostavi Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Studentice/studenti su u obavezi da se upoznaju sa informacijama o ovom programu u dokumentu Info - Ferienbeschaeftigung, a za dodatna pojašnjenja se mogu obratiti i Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Kontakt:

tel.: 033/560 354

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Proteklih dana nastavnici Metalurško-tehnološkog fakulteta su posjetili srednje škole u Zenici i okruženju sa zadatkom promocije projekta „Sci&Tech Challenge“. Projekat ima za cilj promociju tehničkih nauka za učenike srednjih škola i koncipiran je na način da učenici srednjih škola uz pomoć svojih nastavnika te nastavnika Metalurško-tehnološkog fakulteta identificiraju predmet istraživanja iz oblasti nauke i tehnologije, provedu potrebna istraživanja, pripreme radove i odgovarajuću prezentaciju dobivenih rezultata. Na finalnom takmičenju koje će biti održano 15. marta 2023. godine učenici će prezentirati svoje radove, a za prva tri mjesta predviđene su i nagrade.

Projekat „Sci&Tech Challenge“ se realizuje pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u okviru projekta „Dan nauke“. Partneri na projektu su srednje škole iz Zenice: Srednja mješovita škola „Mladost“, Tehnička škola, Mješovita srednja industrijska škola, Medicinska škola kao i Mješovita srednja tehnička škola iz Travnika i Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ iz Visokog. U toku promocije projekta nastavnici su posjetili navedene škole i prezentirali projekat. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim školama na organizaciji posjete i dobroj atmosferi. Također, koristimo priliku i da se zahvalimo Prvoj gimnaziji u Zenici koju smo također posjetili u proteklom periodu.

sci and tech 221229 1 sci and tech 221229 2
sci and tech 221229 3 sci and tech 221229 4
sci and tech 221229 5 sci and tech 221229 6
sci and tech 221229 7 sci and tech 221229 8

The new call for the Best of South-East scholarship for the academic year 2023/24 is still open.
Best of South East (BOSE) is a scholarship-program initiated by the Steiermärkische Sparkasse, and is a training and education program for talented and dedicated students from Slovenia, Croatia, Bosnia & Herzegovina, Serbia, Montenegro and North Macedonia.

The scholarship program lasts 12 months and includes at Montanuniversität Leoben (MUL):
·        A scholarship of 750 € monthly for an entire year (sponsored by Steiermärkische Sparkasse)
·        A scholarship for a 2-semester mobility program at Montanuniversität Leoben (winter and summer semesters)
·        A self-organized 2-month trainee program or internship (in July and August)

More information about application requirements and the application process can be found on our homepage - https://international.unileoben.ac.at/en/cooperations/best-of-south-east or in the attached info sheet.

Application is open until the 30th of January 2023.

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Page 1 of 62

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com